Feeds:
Posts
Comments

Archive for April, 2008

Back to work…

 

Sorry if there is no update for day 4 and day 5 of my Taiwan trip. I was not in the mood to take pictures as already home sick J. Anyhow.. its back to work for me….

Read Full Post »

Hari ketiga.. travel dari Taipei ke Taichung, jauh la gak naik bas dalam 4 jam baru sampai SunMoon Lake. SunMoon Lake nie tasik semulajadi terbesar kat Taiwan nie… kat area nie banyak orang asli Taiwan, diorang nyer bahasa lebih kurang saja ngan bahasa melayu. Rupa pon macam melayu atau yang seangkatan dengan nyerrr…

Lepas jumpa orang asli, pegi plak theme park orang asli nie, nama nye Abroginal Culture Park… ada macam macam kat situ, theme park game, cable car, dan rakan rakanya.. lepas bis masa kat situ pastu balik makan kat restoran pelik… bangunan dia buruk sebenornyer tapi orang amik hati panggil pelik ja la..

Macam biasa la.. malam ja gi pasar malam… esok gi Kaohsiung plak.. nak tido dah.. selamaaattt…

 

Read Full Post »

Aku bangun awal hari nie, 5:15am… sini matahari timbul awal, so kul 5 pagi dah cerah dah… layan mandi shower air panas pastu turun bawah breakfast makan roti… taiwan nie susah nak makan skit, sebab tak banyak muslim, dalam 50ribu ja…

Dah sudah breakfast, kami semua gi Ju-Fen, satu Bandar perlombongan emas di Taiwan suatu masa dahulu… kat Ju-Fen ada satu jalan nama Ji-San, penuh ngan kedai souvenirs jadi aku pon beli la skit kat bini ngan anak pompuan kesayangan aku…

Kawasan nie sejuk gak la.. aku rasa mau 16 darjah celcius ja, lagi sejuk dari genting dalam masa musim hujan. Atas bukit.. permandangan cantik la gak..

Dah abis shopping situ, kitaorang gi tepi laut plak… naik bas dalam 40minit jer sebab Taiwan nie pulau, laut ngan bukit sebelah sebelah ja. Kat area nie ada satu special “Yehliu Geopark”, kira glamer ngan bentuk batu yang pelik pelik la.. nak masuk situ kena bayar 400NT (lebih kurang 41 inggit la) tapi gi Tour sah sah pree..

Batu paling glamer di sini.. Egypt Queen (batu cam kepala orang)

Dah penat berjalan tu.. paling best sekali dalam tour nie menyusul, makaaaaannn… Ada satu kedai makanan halal (Thai food) di Taipei nie, sedap masakan dia.. kenyang betul aku melantak. Tapi sebelum tu kami stop kejap amik gambar kat Taipei 101..

Lepas semua dah makan.. gi CKS memorial park.. area dia lawa la gak..

Pastu gi Muzium.. takleh bawak kamera.. kekeke… asal malam datang ja aku boring.. asyik asyik pasar malam.. dah la kedai semua kedai pompuan jaaa… nak beli bra banyak laa.. kalau bini aku jenis pakai seksi.. banyak aku boleh beli.. sini dressing macam awek jepun.. huhuhu..

Dah penat dah nie.. esok gi Taichung..4 – 5 jam naik bas.. sana pon sejuk gak katanya.. dalam 16 – 20 darjah celcius macam kat Taipei gak.. kalau duduk Taiwan sebulan sah sah aku putih… berangan ja laaa…

 

Read Full Post »

Taipei.. apa yang aku bleh buat kesimpulan pasal taipei nie senang saja.. Taipei banyak skuter. Memang banyak sangat sampai aku heran plak, mungkin sebab minyak sini mahal kot.. minyak sini lebih kurang 3.20 seliter / RON95. Sini ada 3 jenis RON, RON92, RON95, RON98.. tapi kebanyakan kereta pakai RON95.


airport tower kat Taipei

Taipei, Bandar tepi muara…

Taipei water front… ramai couple sini..

Fisherman wharf.. sini angin laju nak mampus.. nyaris terbang aku.. tak tipu oiii

Sunset on the bridge at Fisherman wharf

Dinner aku… semua seafood ngan sayoooo.. aiyaaakk.. 4 hari lagi kat sini la plaak…

Jalan merata.. malas nak amik gambor dah.. lepas makan aku dah penat dahh.. sini kul 7 petang pon dah gelap.. balik otel ada internet free.. so aku leh update la blog lagi besok sebab besok sama hotel.

TV LCD tu beb..110 cenel.. tapi banyak cenel merapu jaa.. ada dalam dekat 10 cenel TV shopping..

Mau tido dah.. alamak.. kunci beg aku rosak plak… takleh bukak.. masalah la plak… camna nak buat tatau.. tido dulu.. esok kul 7:30pgi jalan jalan lagi.. tah mana nak gi aku pon tatau..

Doakan aku selamat balik… chioowwwww..

Read Full Post »

Taipei Here I Come…

 
 

Arrived already KLIA… flight MH094 to Taipei… aiyaa… kena masuk flight dah.. babaaiiiii….

 

Update:

Sampai Taipei international airport kul 2:15pm… Angin kat Taipei mak uyai deras nak mampus… patut la time landing kapal terbang goyang gila. Aku ada tape Take off ngan landing Kapal terbang, kang aku try update ngan bideo dia sekali sebab aku tadak kabel nak transfer.

Read Full Post »

Come to our attention that proton have made a recalled to all savvy car for rear wheel bearing check and replace. Ironically, I just changed my Kelisa’s rear wheel bearing on both side last week as water actually went in there (rear wheel bearing) and causes some problem.

Even though this was something that many of my colleagues say epitomize the bad quality of proton cars, I would like to differ. This shows that Proton within their capacity is actually adhering to quality and we all as user should applaud this.

This is something that Perodua should do also as this is my second time changing the rear bearing as both has water inside. When water comes to contact with the bearing, it will rust it and leads to more problem. Again, I would like to advise all proton savvy owners to send your car for checkup and be proud that your car is actually adhering to the quality promised earlier.

Perodua, please learn…

Read Full Post »